Százados a Koenigsegg, Itt a Hundra..

A Ferrari sem tucatautó, na de a Koenigsegg... Elkészült a svéd márka 100. autója, amit egy különleges darabbal ünnepelnek meg.

Ismerjék meg a Koenigsegg Agera R Hundrát! Neve a svéd száz szóból ered. Azért kapta, mert ez a svéd márka századik utcai autója. Ez első még 2002-ben készült, vagyis tíz év alatt jutottak a jubileumig. Havi egy autó!

 

Bár minden Koenigsegg egyedi, csak megrendelésre készül, a Hundra egy kicsit még különlegesebb. A kézzel fényezett karbon karosszéria 24 karátos aranyból kapott díszítést, miközben az utastérben az ülések és a műszerfal varrásait készítették el aranyszálból. 

Az autó alapját a Koenigsegg kínálatának csúcsmodellje, az Agera R adja, a karosszéria és a motor is azzal megegyező. Nemcsak a karosszéria, de a felnik is szénszálas műanyagból készülnek, további különlegességük, hogy egyetlen darabból állnak. 

A Koenigesegg saját 5,0 literes V8-as motorja az Agera R-ben 960 lóerős, ha 93-as oktánszámú benzint kap, viszont fokozatosan nő az érték, ha jobb naftával etetik. Bioetanollal 1140 lóerőt produkál. Ekkor 2,9 másodperc elég, hogy elérje a 100 km/órás sebességet, míg kétszázra 7,5 másodperc alatt gyorsul. Elméleti végsebessége 420 km/óra, de ezt hivatalosan még nem mérték meg.

 Koenigsegg Hundra

Az elmúlt tíz évben készült modellek lényegében ugyanazok voltak és mégsem, folyamatos fejlesztés mellett formálódtak. Mostanra az Agera R a világ leggyorsabb autója a 0-300-0 km/órás gyorsulás-lassulás mutatványban, amit 21,19 másodperc alatt teljesít. Mellesleg 0-200 és 0-300 gyorsulásokban sincs ellenfele.

Forrás: Vezess.hu

2012. december 4.