Konstrukciók

Mi is a lízing? Mi a tartós bérlet?

Aktuális trendek

A 2009 évet követő piaci átalakulás óta egyre népszerűbb , immár a kis és középvállalkozások számára is a lízing, vagy a tartós bérlet. A magyarországi gépjárműeladások több mint 65% -át, a vállalati vagy céges értékesítések teszik ki. A legtöbb társas vállakozás, és nagyvállalat a flottakedvezmények, a szerviz ráfordítások teljes elszámolhatósága, és egyszerű kezelhetősége miatt a tartós bérletet választja.

A piac átalakulása miatt örömteli hír, hogy az innovatív autópark kezelő társaságok jóvoltából a kisvállalkozások számára egyre inkább elérhetőek ezek a nagyvállalati előnyök. 

 A legtöbb kisvállalkozás azonban nem ismeri eléggé az egyes kondíciók jellemzőit.

Általános gyakorlat, hogy tanács híján a hitel, vagy vásárlás mellett döntenek, holott az elszámolhatóság előnyei már akár 1 darab autónál is számottevőek lehetnek. 

Jó esetben az érdeklődő Bt, vagy Kft. könyvelője elég ismeretanyaggal rendelkezik egy általános tájékoztatáshoz, azonban tapasztalatunk szerint ezt a speciális területet csak felszinesen ismerik ezért a legtöbb esetben a könyvelők a nyílt végű lízinget javasolják a kisvállalkozás vezetőjének.

A nyílt végű lízing választása esetén azonban kevésbé ismert, hogy a szervizköltségeket cége, csak részben fogja tudni elszámolni! Használt, 5 éven túli gépjárműveknél azonban alternatíva lehet cége számára, de 1-2 éves alig futott gépkocsit keresők számára előnyösebb egy tartós bérleti konstrukció.

ELŐNY A TARTÓS BÉRLETNÉL.   Melyik konstrukciót válasszam

Ráadásul amennyiben a bérelt eszközt megtartása a cél, nem árt tudni, hogy a bérlet esetében is elérhető már a vevőkijelölési szerződés így a nyílt végű lízinghez hasonlóan több szolgltatónál elérhető, hogy a bérlő által kijelölt, a bérlővel ugyanakkor nem megegyező személy elővásárlási lehtőséggel éljen. 

Tudta Ön, hogy a vezető autópark kezelő társaságok az (5-6 legnagyobb társaság) általában nem foglalkozik  az 1-2 darabos gépjárműbeszerzésekkel?

A legtöbb esetben sajnos a nehéz 'operatív' kezelhetőség, a sok egyeztetés ugyanis méretükből és munkamenetükből adódóan leginkább 5-8 autó vagy még inkább az e feletti autóparkkezelési szolgáltatásnál térül meg számukra.  

Weboldalunkkal és szolgáltatásunkkal erre a jelenségre nyújtunk hatékony megoldást.

Előnyösebb mint gondolná..  

A hazai piacon minőségi 1-2 éves használt gépkocsit keresők számára jóval előnyösebb, egy nagy kedvezményszinttel ajánlott tartós bérleti szolgáltató választása -mivel a magas kedvezmények felveszik a versenyt, egy 8 - vagy akár 20 hónapos gépkocsi avult értékével, azonban Ön egy új, és garanciális járművet használhat vállalkozásában. Tájékozódjon a konstrukciókról. 

 

Ismerje meg a hitelezés speciális formáját

A teljes hitelpiac egyre jelentősebb részét teszi ki a lízing, mint a hitelezés különleges formája. Ha még nem ismeri ezt a finanszírozási módot,a lenti leírásból megtudhatja miért is népszerű, miért ez jelenleg a vállalkozások számára legelőnyösebb lehetőség . Lízinggel foglalkozó munkatársaink széles partnerhálózatunkból független tanácsadóként az ügyfeleink igényeinek legjobban megfelelő konstrukciót választhatják ki.

A lízing típusai

A lízing, lényegét tekintve az idegen tőkével történő finanszírozás és a bérlet között helyezkedik el. Típusától, illetve fajtájától függően a tulajdonságai az említett két ügylet valamelyike felé közelítenek.

A lízing alaptípusai

 1. Pénzügyi lízing

  Pénzügyi lízing esetén a finanszírozó a lízingbevevő megbízásából a lízingbevevő által kijelölt konkrét egy vagy több gépjárművet megvásárolja, s azt lízingbe adja a lízingbevevőnek. A kezdő lízingrészlet megfizetését követően a lízingbevevő havi lízingdíjakat fizet (azaz fennálló tartozását csakúgy törleszti, mint a hitelnél).

  • Zártvégű pénzügyi lízing

   A futamidő alatt a lízingbevevő lízingdíjat fizet, ami tőke- és kamatrészből áll, az értékcsökkenés és a számlán szereplő kamatok költségként elszámolhatóak, a futamidő végén a lízingtárgy automatikusan a lízingbevevő tulajdonába kerül. Az Uniós támogatások esetében a kiírásoknak megfelelően vehető igénybe. Az első lízingdíj fizetésével egyidejűleg a lízingtárgy beszerzési árának Áfa tartalmát is köteles megfizetni, amely visszaigényelhető.

  • Nyíltvégű pénzügyi lízing

   Megkötését akkor javasoljuk, ha a szerződéskötéskor még nincs döntés arról, hogy a lízingtárgyat a futamidő végén biztosan meg kívánja e venni a Ön vagy vállalkozása. A lízingtárgy nettó vételárának áfáját a futamidő alatt, a mindenkori lízingdíj tőketartalma után fizeti meg és igényli vissza. Az értékcsökkenés és a számlán szereplő kamatok költségként elszámolhatóak. Az utolsó lízingdíj kifizetésével opciós joga van az eszköz megvásárlására az előre meghatározott szerződésben szereplő rögzített vételáron (maradványértéken).

 2. Operatív lízing

  A bérelt eszköz a lízingcég könyveiben szerepel, így a lízingcég számolja el az értékcsökkenést, a megállapodott futamidő alatt a lízingbevevő bérleti díjat fizet, amelyet áfa terhel és az visszaigényelhető. A bérleti díjat (tőke és kamattörlesztés) költségként számolhatja el, a lízingtárgy mérlegen kívüli tétel, amely kíméli a beruházási keretet.

 3. Tartós bérlet

  Tartós bérlet esetén a finanszírozó a bérlő megbízásából a bérlő által kijelölt konkrét egy vagy több gépjárművet megvásárolja, s azt – többnyire – havi bérleti díj fizetése fejében tartós használatba adja a bérlőnek, amelyet a futamidő végén a bérbeadónak vissza kell szolgáltatni.

  A gépjármű teljes vételárát a bérbeadó fizeti meg a kereskedő (eladó) bankszámlájára. Általában az első bérleti díj magasabb, sok esetben minimum a vételár 25-30 %-a.

  Magyarországi gyakorlatban az operatív lízing és a tartós bérlet között nincs lényegi különbség, sok szolgáltató szinonim fogalmakként kezeli azokat.

 
Autó lízing vs. tartós bérlet


Ha kérdése van, keressen bennnket vagy gyors ajánlatkéréshez csak adja elérhetőségét honlapunkon.

Az ajánlatkérés, és az ajánlatrérőink részére biztosított konzultáció természetesen díj és kötelezettség mentes.

 

A pénzügyi lízing a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló 1996. évi CXII. törvény szerint pénzügyi szolgáltatási tevékenységnek minősül, melyet a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) engedélyével pénzügyi vállalkozások nyújthatnak Cégünk üzleti tanácsadóként a hazai piacon a pénzügyi vállalkozások által nyújtott ajánlatokat fogja össze, a LízinMarket nem nyújt lízing szolgáltatást, vállalkozásunk tanácsadóként segíti a hazai KKV –k számára elérni a legelőnyösebb tartós bérleti konstrukciókat kínálók ajánlatait.